oxigenare hiperbara preventiva

Ce este si cum functioneaza oxigenarea hiperbara?

In ultima perioada, termenul de oxigenoterapie hiperbara a devenit din ce in ce mai popular in randul celor preocupati de metode mai putin agresive de tratare sau ameliorare a bolilor, dar si printre aceeia dintre noi preocupati de un stil de viata sanatos. Desi este un termen circulat in presa scrisa si in mediul virtual, putin sunt cei care stiu ce reprezinta si cum functioneaza terapia cu oxigen hiperbar.

Departe de a fi vreun leac minune, terapia cu oxigen hiperbaric este cunoscuta ca medicina hiperbara in Statele Unite si este tratata ca o ramura medicala cu drepturi intregi. Oxigenoterapia hiperbara (OTH) se refera la inhalarea oxigenului pur sau a aerului imbogațit cu oxigen in dispozitive proiectate special pentru furnizarea de oxigen la o presiune mai mare decat presiunea atmosferica. Aceste dispozitive poarta denumirea de camere hiperbarice si pot fi de doua feluri: monoloc si multiloc. Dupa cum sugereaza si numele, o camera hiberbara monoloc permite accesul unei singure persoane, pe cand o camera multibara multiloc este echipata pentru a acomoda mai mult de o persoana. Oxythera foloseste in cadrul centrului sau de medicina hiperbara din Brasov o camera monoloc.

Cum ajuta surplusul de oxigen organismul?

In mod natural, oxigenul este transportat in organism exclusiv prin intermediul celulelor roșii ale sangelui, dar oxigenoterapia hiperbara permite transportarea oxigenulului la celulule prin toate fluidelor organismului, inclusiv lichidul cefalorahidian, plasma, si limfa.

Prin inhalarea unei cantitati suplimentare de oxigen, sangele este supraoxigenat, ceea ce duce la cresterea nivelului de hemoglobina si la dizolvarea oxigenului in toate lichidele din corp. Trebuie mentionat ca celulele bolnave cat si cele lezate sufera de hipoxie, adica nu sunt alimentate cu suficient oxigen pentru o functionare normala.

In timpul terapiei cu oxigen hiperbar, oxigenul este transportat pe mai multe cai si in cantitate mai mare si, in consecinta, celulele primesc oxigenul de care au nevoie chiar daca ele sunt lezate sau deteriorate de boala. Aceste tesuturi bolnave au nevoie imperativa de oxigen pentru a se regenera. Lipsa de oxigen în aceste zone încetinește și poate bloca complet procesul de vindecare.

Cantitatea suplimentara de oxigen din sange crește nivelul hemoglobinei si capacitatea celulelor albe de a lupta cu infectiile, reduce inflamatia, imbunatateste circulatia sangelui si diminueaza stresul oxidativ intracelular (din interiorul celulelor) responsabil pentru necroza (moartea) celulara.

Concluzie:

Studiile clinice arata ca oxigenoterapia hiperbara poate fi utilizata cu succes atat pentru potentarea efectelor tratamentelor medicale conventionale cat si ca tratament principal in cazul unui numar mare de afectiuni medicale. Exista mai multe studii clinice care demonstreaza toate aceste beneficii, dar vom discuta despre ele intr-o postare viitoare.

In afara domeniului medical, oxigenoterapia hiperbara poate fi folosita atat in scopuri cosmetice cat si pentru reducerea stresului si atingerea unei stari generale de bine. Sportivi isi pot imbunatati performante prin cresterea rezistentei la efort si dezvoltarea reflexelor. In plus, terapia cu oxigen hiperbar este un catalizator neinvaziv in cadrul procesului de recuperarea a sportivilor, si nu numai, care au suferit traume, accidente, sau interventii chirurgicale.

Oxigenoterapia hiperbara, numita medicina hiperbara in afara granitelor tarii noastre, este asadar, o terapie multifatetata care poate fi aplicata cu succes in mai multe domenii. Daca stam sa ne gandim logic, nu ar trebui sa ne surprinda deloc eficienta acestei terapii: oxigenul este catalizatorul vietii iar fiecare celula a corpului nostru reprezinta o particica vie!

Fara oxigen, viata se “ofileste” si moare iar celulele corpului nostru nu fac exceptie de la acest proces.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *