Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara (OTH) se refera la inhalarea oxigenului pur sau a aerului imbogatit cu oxigen. In plus, oxigenul pur este inhalat in dispozitive proiectate special pentru furnizarea de oxigen la o presiune mai mare decat presiunea atmosferica. Ele se numesc camere hiperbarice si pot fi monoloc (pentru o singura persoana) sau multiloc (pentru mai multe persoane).
In mod natural, oxigenul este transportat in organism prin intermediul celulelor rosii ale sangelui unde se combina cu moleculele de hemoglobina. De asemenea, oxigenul poate ajunge in celulele organismului prin dizolvarea sa ca rezultat al presiunii.
Cantitatea de gaz dizolvata intr-un lichid e direct proportionala cu presiunea gazului exercitata asupra suprafetei lichidului (Legea lui Henry). Marind presiunea atmosferica (in camera hiperbarica) o cantitate mai mare de oxigen poate fi dizolvata in plasma.
Adadar, datorita solubilitatii, oxigenul poate fi preluat direct de celule iar nivelul sau de dizolvare in plasma si alte fluide ale organismului, precum lichidul cefalorahidian si limfa, creste. In timpul terapiei cu oxigen hiperbar, organismul primeste mai mult oxigen la nivel celular, inclusiv in zonele lezate sau deteriorate de boala care au nevoie imperativa de oxigen pentru a se regenera. Lipsa, in schimb, de oxigen in aceste zone incetineste si poate bloca complet procesul de vindecare. De exemplu, daca arterele sunt ingustate (ex. din pricina colesterolului), hemoglobina nu poate trece mai departe iar celulele raman private de oxigen.
Cum lucreaza oxigenoterapia hiperbara?

Efectele oxigenoterapiei hiperbare
Oxigenoterapia hiperbara este utilizata in completarea tratamentelor medicale conventionale. Astfel, ea si-a dovedit eficienta in cazul unui numar mare de afectiuni si leziuni. De asemenea, OTH poate fi folosita in scopuri cosmetice, pentru reducerea stresului si atingerea unei stari de bine, cat si pentru imbunatatirea performantelor si in procesul de recuperare a sportivilor.