Reabilitarea in urma traumelor, interventiilor chirurgicale sau anumitor afectiuni medicale poate fi un proces dificil si de lunga durata. Caracterul non-invaziv si capacitatea de a grabi procesul de vindecare la nivel celular transforma oxigenarea hiperbara intr-un suport esential in cadrul actului de recuperare.



Oxigenarea hiperbara reprezinta inhalarea aerului cu un continut de 95% oxigen intr-o camera a carei presiune este de 1.5 ori mai mare decat presiunea atmosferica. Astfel, concentratia oxigenului intr-o astfel de incapere este de 4.5 ori mai mare decat cea din aerul respirat.
Cu ajutorul concentratiei mari de oxigen si presiunii crescute din camera hiperbara, oxigenoterapia hiperbara imbunateste atat circulatia sangelui cat si capacitatea acestuia de a transporta oxigen in organism.
Oxigenul este esential declansarii procesului de vindecare la nivel celular. Insa, cantitatea de oxigen disponibila in mod natural in aerul respirat nu este suficienta pentru a ajunge si in tesuturile afectate, unde circulatia sangelui este blocata.
In acest context, hiperoxigenarea hiperbara este esentiala pentru asigurarea unei cantitati mari de oxigen in zonele traumatizate. Practic, oxigenul este impins sub presiune in fiecare celula a corpului.
Vindecarea rapida este cruciala pentru o recuperare de succes. Procesul de recuperarea poate fi necesar in urma traumelor cauzate de accidente auto, interventiilor chirugicale, anumitor afectiuni neurologice sau cardiovasculare sau accidentarilor legate de activitati sportive.
Astfel, oxigenarea hiperbara ajuta atat prin grabirea procesului de vindecare cat si prin caracterul sau non-invaziv.
Oxigenarea hiperbara functioneaza prin cresterea concentratiei de oxigen in toate tesuturilor organismului. In zonele afectate de traume chirurgicale, OTH stimuleaza cresterea de noi vase de sange care ajuta la transportarea unei cantitati mai mari de oxigen catre celulele din tesuturile traumatizate de interventia chirurgicala. Oxigenul reprezinta catalizatorul procesului natural de vindecare a organismului. Grabirea vindecarii duce la reducerea formarii de tesut cicatricial si la diminuarea timpului de recuperare. Astfel, cu ajutorul acestei terapii, poti reveni mai rapid la activitatile obisnuite.
Sindromul de compartiment apare atunci cand vasele de sange, nervii si muschii sunt comprimati ca urmare a accidentelor auto, cazaturilor sau alte rani prin strivire. Acest tip de rani afecteaza mai ales membrele. Sindromul de compartiment duce la moarte celulara deoarece compartimentul anatomic afectat este privat de oxigen. Simptomele pot include parestezia, durerea excesiva, absenta pulsului sau paloarea. OTH creste capacitatea sangelui de a transporta oxigen in zonele afectate (compartimente), reduce inflamatia si asigura un mediu propice vindecarii si luptei cu infectiile.
Pentru a intelege cum ajuta oxigenarea hiperbara pacientii care se recupereaza dupa accidente vasculare, trebuie sa intelegem mai intai ce inseamna neuroplasticitatea. Astfel, dupa un atac cerebral, partile creierului din vecinatatea zonelor afectate preiau functiile acestor tesuturi cerebrale construind noi conexiuni neuronale. Procesul se numeste neuroplasticitate si trebuie stimulat prin repetitie. Practic, prin repetitia aceleasi miscari, iti inveti creierul sa dea comanda pentru miscarea respectiva pe viitor.
In conditii obisnuite, creierul foloseste 20% din cantitatea de oxigen din organism. Totusi, aceasta cantitate este suficienta pentru operarea unui numar redus din celulele creierului. In timpul neuroplasticitatii, creierul are nevoie de mult mai mult oxigen. Astfel, desi oxigenarea hiperbara nu te scapa de exercitiile repetitive, ea poate sa grabeasca semnificativ procesul de recuperare prin aprovizionare creierului cu suficient oxigen pentru desfasurarea neuroplasticitatii.
Oxigenarea hiperbara este ca un buton de “repede-inainte” pentru vindecare si recuperare. Inundand tesuturile cu oxigen, sportivii experimenteaza beneficii precum:
O mai buna oxigenare a sangelui si tesuturilor
Reducerea oboselii musculare si extenuarii
Vindecarea mai rapida a leziunilor
Reducerea inflamatiei si durerii
Prevenirea hipoxiei la nivelul zonei traumatizate
Imbunatatirea abilitatii de a lupta cu infectiile
Diminuarea formarii de tesut cicatricial
Revenirea rapida la nivelul optim de performanta