Tinerete fara batranete si oxigenare hiperbara

Desi nu par a fi doua concepte ce se pot gasi in acelasi context, ultimele studii dermatologice arata ca OTH este o modalitate excelenta de incetinire a imbatranirii pielii si de a reda elasticitate si flexibilitate tegumentelor.

Frumusetea este de multe ori corelata cu tineretea iar primul lucru care ne defineste caracteristicile este pielea. Chirurgia, cosmetica si dermatologia sunt intr-o continua lupta in a identifica cele mai bune abordari in ceea ce priveste tratamentul si preventia ridurilor si a petelor pigmentare, principalele semne ale oboselii si a imbatranirii pielii.

De ce apar ridurile si petele pigmentare?

Pielea noasta are rol de protector fata de orice actiune externa sau trauma, fiind o structura extrem de complexa si care este populata de o multitudine de factori imunologici. Este bine cunoscut faptul ca fumatul, deshidratarea, poluarea si agresiunile duc in timp la ridare si la aparitia petelor. Acest fapt este datorat unei stari cronice de inflamatie a pielii, chiar daca nu este sesizabila cu ochiul liber.

Aceasta stare duce la o restructurare a matricii pielii ca raspuns la agresiune, lucru care are ca si finalitate aparitia ridurilor. Poluarea atmosferica este un lucru de care cu greu ne putem feri iar aerul calitativ este din ce in ce mai greu de gasit.

Petele pigmetare pot fi considerate empiric “urme” ale agresiunii mediului si apar din cauza proliferarii anormale a componentelor pigmentare ale pielii. Acestea pot aparea la orice varsta insa sunt specifice dupa varsta de 40 de ani. Acestea sunt de multe ori deranjante din cauza aspectului inestetic si a lipsei de echilibru cromatic in raport cu pielea persoanei.

Oxigenarea hiberbara are ca si prim avantaj expunerea persoanei la o concentratie de 95% oxigen, la o presiune de 1.5 ori mai ridicata decat cea din atmosfera. Acest lucru “pompeaza” oxigenul in tesuturi, ajutand metabolismul celular si refacerea tesuturilor. Oxigenul este vital in metabolismul celular si in buna functionare a refacerii tesuturilor si a repararii oricaror daune. O buna oxigenare garanteaza o refacere rapida si cu minime sechele, elasticitatea si tonusul pielii fiind pastrate.

Cum ajuta OTH la preventia si tratamentul ridurilor?

Aportul ridicat de oxigen din cadrul terapiei cu oxigen hiperbar este directionat catre toate organele, pielea fiind cel mai mare organ pe care noi il avem dar si cel mai expus mediului inconjurator. Fluxul ridicat de oxigen ajuta metabolismul local si refacerea celulara de la nivelul pielii, impiedicand remodelarea ca raspuns la inflamatia cronica.

Prevenirea ridurilor este reprezentata de mentinerea unui echilibru intre elementele pro si anti-inflamatorii de la nivelul pielii si o “alimentatie” corecta a componentelor acesteia. Astfel, tegumentele sunt fortificate in lupta permanenta cu mediul inconjurator si cu toate agresiunile chimice, termice sau fizice la care sunt expuse.

In ceea ce priveste tratamentul, OTH intervine in a corecta dezechilibrul de la nivelul pielii care este reprezentat de prezenta celulelor pro-inflamatorii si de aparitia capilarelor noi care in final duc la distrugerea si remodelarea matricii pielii. Oxigenul este principalul factor care previne acest lucru, semnaland organismului ca nu mai este nevoie de vase noi sau de factori de inflamatie la nivelul pielii, incetinind astfel aparitia de riduri noi.

Cum ajuta OTH in cazul petelor pigmentare?

Oxigenul este principalul factor de refacere celulara si este “hrana” de care tesuturile au nevoie pentru a functiona armonios. Proliferarea de celule si factori pigmetari anormali este incetinita sau chiar oprita in cadrul OTH iar in ceea ce priveste preventia, aceasta terapie ajuta la evitarea aparitiei de noi zone pigmentare deranjante pentru persoana in cauza.

Cand se poate incepe OTH cosmetica preventiva?

OTH cosmetica se poate incepe de la varsta la care incep sa apara primele riduri fine, ideal dupa implinirea a 20 de ani. Sunt multe alte ramuri de preventie in care OTH poate ajuta si de la o varsta mai tanara insa in cazul utilizarii cosmetice recomandarea dermatologica este din momentul in care echilibrul fiziologic al pielii incepe sa dispara.

Bibliografie:

Tratament Cosmetic avansat

“The development of hyperbaric oxygen therapy for skin rejuvenation and treatment of photoaging” Asadamongkol & Zhang

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *